Sok szülőben nagy dilemma ez a kérdés. Vannak bizonyos ágy típusok és élethelyzetek, amikor elengedhetetlen, hogy a gyerekágy valamilyen biztonsági ráccsal, korláttal legyen felszerelve. Nézzük meg, mikor melyiket érdemes választani!

Leesésgátlóval ellátott gyerekágy

A babaágyak tulajdonképpen mind a leesésgátlós kategóriába sorolhatók. Viszont ahogy növekszik a gyermek, úgy szépen lassan kiszokik a babaágyból és áttér a kisebb méretű gyerekágyba. A tapasztalatok alapján ez mindenkinél más korban történik, de átlagosan a gyermek 1,5-2 éves kora köré tehető ez az időpont. Ennyi idősen még nagyon fontos odafigyelni a biztonságára, főleg abban az esetben, ha valami újat szeretnénk bevezetni az addig megszokott, kényelmes kis életébe. A kérdésben bizonytalan szülők számára az első gyerekágynak a legtöbbször a leesésgátlóval ellátott darabokat szoktuk javasolni. Ez biztonságot nyújt a gyermeknek és nyugalmat a szülőknek. Ha valaki tesztelni szeretné, hogy szükség van-e a védelemre, akkor választhat olyan ágyat, amelyhez levehető leesésgátló tartozik.

Érdemes megvizsgálni, hogy a gyermek milyen alvási stílussal rendelkezik. Ha nyugtalan alvó és sokat forgolódik, akkor nagyobb az esélye a kiesésnek, ezért számára elengedhetetlen a leesésgátlóval felszerelt ágyikó. Szintén kötelező elem a korlát, ha gyermekünk számára emeletes ágyat, vagy kihúzható, több személyes ágyat vásárolunk.

Köztes megoldás

Nem csak a leszerelhető leesésgátló jelenti a köztes megoldást. Az álomszuszék gyerekágyai szinte kivétel nélkül olyan kialakítással rendelkeznek, ami segít a véletlen balesetek elkerülésében. Ezek az alacsonyabb peremmel, kerettel ellátott gyerekágyak. A stabil szerkezet és a kiválóan elhelyezett kevésbé feltűnő korlátok nagyfokú védelmet nyújtanak az alvás során.

Gyerekágy leesésgátló nélkül

Leginkább az ifjúsági ágyakra jellemző, hogy nem rendelkeznek biztonsági ráccsal, korláttal. Ezeket az ágyakat leginkább nagycsoportos-ovis, vagy kisiskolás korban választják a szülők. Ekkor már a korlátok nélkül is megfelelően tudja használni a gyermek az ágyat. Ennek biztonságos használatához sokat hozzásegíthet az is, ha az óvodában is hasonló, leesésgátló nélküli ágyban alszanak a gyermekeink. A leesésgátló nélküli ágyakat minden esetben egyszemélyes gyerekágy esetén javasoljuk.

Kérd szakértőnk segítségét, nézz körül most a gyerekágy webshopunkban!