Gyerekágy típusok

A bútorgyártáshoz manapság a legváltozatosabb anyagokat használják fel. Az alapanyagok minősége azonban rendkívül eltérő lehet. Természetesen vannak, akik számára ez nem túl lényeges, mert náluk alapvetően az ár a döntő szempont a vásárlás során. Ilyen esetben elég lehet az is, ha a gyerekágy jól néz ki. Szerencsére többen vannak azok a vásárlók, akik számára fontos, hogy tartós és minőségi legyen a fekvőhely. Ez abban az esetben is döntő lehet, ha a gyerek szobáját sokéves előre tervezéssel rendezzük be és olyan fekhelyet vásárolunk számára, ami legalább kamaszkoráig megfelelően fogja szolgálni. Ha az utóbbi vásárlói tábort erősítjük, akkor nem árt, ha tisztázzuk, milyen anyagok mit nyújtanak, és milyen színvonalat képviselnek.

Laminált bútor

Ez a legáltalánosabb kategória. Gyakorlatilag finomra őrölt faforgácsot préseltek össze nagy nyomáson. Erre egy műanyag fólia kerül felragasztásra, ami rosszabb esetben akár papírvékonyságú is lehet. A nálunk kapható gyerekágyak esetében erre nagy figyelmet fordítunk, vagyis jó minőségű, megfelelő vastagságú és tartós a fólia. Stílusban ezek a bútorok a modern vonalat képviselik. Nagyon mutatósak, szépek, színesek, illetve könnyebbek is, mint a fából készültek. Mivel az alapanyag megmunkálása egyszerű, ezért nem ritka a kreatív, divatos formára készített laminált gyerekágy.

Mire kell figyelnünk a laminált gyerekágy esetében? 

Egy dologra nagyon kell vigyáznunk, ha ilyen alapanyagú gyerekágyat vásárolunk: ez az alapanyag nem szereti a nedvességet. Könnyen felszívják a vizet és ettől megdagadva tönkremegy az átnedvesedett rész. Tehát ha a laminált gyerekágy mellett döntünk, meg kell beszélnünk a gyermekünkkel, hogy a kakaóját ne az ágyban igya meg.

Tömörfa

Ez képviseli a legmagasabb minőséget, illetve önmagában is nagyon dekoratív. Lehet őket pácolni és lakkozni, de gyakran meghagyják a fa saját színét és erezetét, majd színtelen lakkal vonják be. Készülhet az ágy puhafából vagy keményfából egyaránt. A leggyakrabban használt anyag a fenyő, ami puhafa. Többféle fenyőfajtából is készítenek ágykeretet. A legelterjedtebb például a borovi fenyő, amelynek az a sajátossága, hogy a színe idővel egyre sötétedik, míg egészen sötét, barnás árnyalatot nem kap. Ezen kívül találkozhatunk luc vagy erdei, esetleg cédrus fenyőből készült ágyakkal. Abban azonban minden fenyőből készült ágykeret megegyezik, hogy élettartamuk körülbelül 10-15 év. A keményfák lehetnek a bükk, a tölgy, a kőris és az éger. Az ilyen alapanyagból készült ágyakra jellemző, hogy rendkívül masszívak, élettartamuk pedig jóval több a puhafából készült társaikénál.

A legfontosabb szempont bármilyen alapanyagú ágy esetében, a felhasznált anyag vastagsága. Laminált lap, vagy fenyő esetében ennek a vastagságnak legalább 2 – 2,5 cm-nek kell lenni, míg keményfa esetén is minimum 2 cm az elvárt vastagság. Érdemes azt is figyelembe venni az ágy megvásárlásakor, hogy nem mindig alvásra használja ezt a gyermek. Ha játszósarkot rendezünk be rajta, nagyobb igénybevételre számíthatunk.

Természetesen a felsorolt lehetőségek között árbeli különbségek is vannak. Mindenki maga döntse el, melyik megoldás illik a leginkább az elképzeléséhez, az igényeihez és az ízléséhez, illetve mi fér bele a költségvetésbe.