Gyerekágy választás szempontjai

Amikor várandós voltam a kislányommal, hat évvel ezelőtt, még nagyon naiv elképzelésekkel indultam neki a babázásnak. Biztos voltam abban, hogy én mindent megtettem annak érdekében, hogy minden zökkenőmentes és flott legyen, semmi nem lephet meg. Ennek jegyében szereztük be a babaágyat is, ami az esetünkben azt jelentette, hogy kaptunk egy leharcolt, fából készült rácsos kiságyat az egyik ismerősünktől. Részünkről a dolog ezzel le is volt tudva.

Mi lett az eredménye?

Az első napokban, amikor hazaértünk a picivel, boldogan vette birtokba a kiságyat, majd az öröm el is tartott egészen egy teljes hétig. Azt hiszem körülbelül ennyit tartózkodott benne a kislányom az elmúlt hat éve alatt összesen. Ezek után már tudtuk, hogy a gyerekágy beszerzésénél már sokkal körültekintőbbnek kell lennünk.

Legyünk alaposak, és gondolkodjunk előre a vásárlás előtt!

Később az emeletes gyerekágy mellett döntöttünk, mivel a helyhiány miatt az első szempont a praktikum volt. A kislányom alszik lent, az emeleti részen pedig a babaháza van berendezve, amit nagy örömmel használ napi szinten. Nekünk fontos volt, hogy plusz teret kapjon a játékhoz, és okulva a kiságy miatt elveszített térből, ezt elsődlegesnek tartottuk.

Ha kis területű a gyermek szobája, mindenképp érdemes olyan fekhelyet választani számára, ami nem elvesz a szabad térből, hanem akár plusz teret is nyerhetünk általa. Ilyen esetben a világos, akár fehér színű, vagy a természetes fa színű ágy a legjobb választás, mert ezzel is tágasabb érzést keltünk a gyerekszobában. 


Az egyik legfontosabb szempont a gyerekágy választása során a biztonság. A leesésgátló rács minden gyerekágy egyik legfontosabb funkcióját látja el. Megvédi a gyermeket az ágyból való kieséstől, az esetleges sérülésektől. Emeletes ágynál nagyon fontos, hogy gyorsan megtanulja a létrán való biztonságos közlekedést. Az emeleti rész (lehetőleg az alsó résszel együtt), feltétlenül legyen biztonsági ráccsal ellátva, amire felhívjuk a gyerek figyelmét. Ha a játékkuckó miatt az emeleti részen tartózkodik a kisgyerek, akkor mindig tartózkodjon a közelben egy felnőtt, míg meg nem tanulja annak biztonságos használatát.

Amennyiben nagy, tágas és világos a gyermekünk szobája, akkor bátran szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Beszerezhetünk akár kétszemélyes gyerekágyat, ha valamelyik szülő és a kisgyerekek együtt szeretnének aludni, ennek se legyen semmilyen akadálya. Ez az opció nagyon sokat segít a szülőknek, ha a beteg gyerek miatt sokat van éjjel a szobában.

Ha körvonalazódott a stílus, nincs más teendő, mint beszerezni az ágyat. A gyerekágy nappal remek játszósarokká, babaházzá, kuckóvá, sátorrá változhat. Érdemes beszerezni az ehhez szükséges kiegészítőket is vagy olyan gyerekágyat választani, ahol a kiegészítők közé tartozik a matrac, vagy a görgős ágyneműtartó, úgy, mint az alomszuszek.hu-n.