Amikor eljön az idő, hogy a babaszobát gyerekszobává alakítsd át, már nem csak a saját igényeid számítanak. Korábban kedvedre választhattad meg a formákat, színeket és stílust, most viszont már a gyermeked tetszését is el kell nyerned vele. A gyerekágy stílusát általában több tényező határozza meg. Illeszkednie kell a szoba méretéhez, a bútorokhoz és magához az egész, korábban kialakított enteriőrhöz.

A lakberendezési irányzatokat követve a gyerekágyak stílusában a határ a csillagos ég. A mai piacon a modern, a Vintage és letisztult stílusú lakberendezési tárgyak dominálnak, de a gyerekágyak esetében azonban merőben más a helyzet. A gyerekágy stílusokat ebben a cikkben három részre bontanám. Az emeletes ágyra, a hagyományosságot követő stílusra és a mesék világát idéző, egyedi formákat követő stílusra. Minden stílusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Korábban már volt egy cikkünk az emeletes ágyakról (itt elolvashatod), amiben leírtuk, hogy milyen előnyökkel jár akár egy gyermek esetében is. Az emeletes ágyakat gyakran maguk a gyerekek választják, hiszen meglátják benne a fantáziát. Kuckónak, saját erődnek tekintik, ami pedig a szülőket érinti, ez a választás a későbbiekben még a hasznukra is válhat. Kettő, vagy akár több gyermek esetében pedig nem is kérdés, hogy ez az egyik legpraktikusabb választás. Az emeletes ágy olyan stílusokat képes felvenni, amivel egy mesefigurára emlékeztető gyerekágy nem tudja felvenni a versenyt.

A tömör fából készült gyerekágyak képviselik leginkább a hagyományos stílust. Kétség kívül ezek a legtartósabb, legmagasabb minőségű gyerekágyak. Ha a gyermeknek nincs különösebb kívánsága az ágy kiválasztása során, ez lehet a szülők legjobb döntése. Ebben az esetben sem kell arra gondolni, hogy egy unalmas, fásszínű bútordarab fog ékeskedni a gyerek szobájában, hiszen ezek az ágyak az alapszín mellett vidám színekkel kombinálhatók, és többféle mintával tehetők még izgalmasabbá. Ha mindenképpen hosszú távra tervezünk, érdemes megfontolni a tömör fából készült gyerekágy vásárlását.

A laminált ágyakkal többféle stílust tudunk a szobában megjeleníteni. Ha gyermekünk imádja a rajzfilmeket, és kedvencét akár az ágyán is viszont láthatja, nem is kérdés, hogy ezt szeretné választani. Egy autó formájának kialakítása már nem okoz gondot az Álomszuszék számára sem. Legyen szó egy rózsaszín csajos autóról vagy egy menő tűzoltóautóról, ezekkel a stílusokkal igazi gyerekbirodalmat tudunk biztosítani a gyerkőc számára. Néhány kevés alvással eltöltött év után nem könnyű a döntés a szülők számára sem. Jobb, ha ilyenkor elengedjük a kedvenc Shabby chic vagy minimál lakberendezési stílusokat, hiszen a gyerekszoba nem erről szól. Egy kicsit önzők is lehetünk, hiszen ha hagyjuk, hogy gyermekünk olyan stílusú ágyat válasszon, amit valójában szeretne, ezzel egyenes az utunk afelé, hogy abban boldogan (és lehetőleg sokat) fog aludni.